Lørenskog - Losby golf

Lørenskog

Lørenskog
Til toppen
Se gjennom Oslo og ut igjen på den andre siden...

Tenk deg at du svever over Lørenskog – helt på grensen til Oslo. Navnet Lørenskog betyr faktisk grenseskogen mot leireheimen. Ikke har du bare fått fuglens evner, du kan også både se og høre inn i historien – og litt inn i fremtiden. 

 
Velkommen til Lørenskogs tak

Der, langt tilbake til ekstra gamle Lørenskog får du et glimt av dyktige håndverkere som støper verktøy og våpen i bronse. De står også for de berømte gravrøysene i Haneborgåsen som de reiser som forsvarsverk mot ugjestmilde besøkende som forsøker seg her i hundrer av år. 

HUNABORG
En brysk herre stopper deg på din ferd. Det er raumerkongen Huni som forteller deg at det ganske sikkert er han som står bak navnet Haneborg – Hunaborg i hans navnedrakt. Borgen han bygde skulle beskytte ham mot de plagsomme menneskene fra Viken i Vest. Det som heter Vika i Oslo i moderne tider.

I dag er kampene mellom folket i Lørenskog og gamle Oslo stort sett de som spilles på is mellom Lørenskog Ishockeyklubb og Vålerenga. Ikke engang Karl 12. klarte å ta seg gjennom forsvarsmurene i Haneborgåsen på 1700-tallet. Han fikk aldri kloa i Oslo.  

DEN GAMLE KIRKEN
Med grenseløs fart passerer du alle menneskene som vandrer over Romeriksslettene for rundt 1500 år siden på jakt etter bedre tider og nye muligheter. Du får også et glimt av Lørenskog kirke som reises i stein på 1100-tallet. 

Du tar deg en hvil ved Vasshjulet i Losby. Året er 1885 og du kan følge byggingen av en av de de viktigste såkalte oppgangssagene i landet.  Kikker du litt inn i fremtiden, kan du også se at en av de to golfbanene på Losby er oppkalt etter området: Østmork. Noen roper FORE! Så det er best å komme seg unna. Men ikke mange hundre meterne …

Du prøver fisken i Mønevann. Eller Tonevann litt lenger inn i marka, der de mytisk store ørretene gjemmer seg. Trenger du fiskeutstyr, kan du svinge innom to flotte kjøpesentre i kommunen. Og har du uflaks med fisken, finner du enkelt mange gode restauranter uten å lete. Og er det blåbær til dessert du leter etter, fins det ennå mange uoppdagede tuer. 

SE GJENNOM OSLO OG UT IGJEN PÅ DEN ANDRE SIDEN ...
Om du nå er ferdig med sveveturen, har du et godt svar på spørsmålet; hvor var du da alt dette hendte.  Du var her. På Lørenskogs tak. Hvor du bare med blikket kan reise gjennom hele Oslo og ut til Kirkerudbakken i Bærum. 

Du svever litt tilbake i tid igjen. En ung gutt er riktig ivrig med idretten sin. Han går runde etter runde med armene på ryggen mens han drømmer om noe stort. Og han blir virkelig en av de store. Johann Olav Koss er oppvokst på Lørenskog og ikke redd for å sette seg store mål og prestere stort. Han blir både tre ganger olympisk mester på Lillehammer og utdannet lege. 

Omtrent samtidig løper en storvokst gutt med krøllete hår på fotballbanen på Rolvsrud og scorer mål etter mål. For John Carew har også satt seg store mål. Og han blir en av våre største. En hes stemme med mye blått i seg står på sidelinja og svinger på hatten mens han synger ”Tida er’e ingen som kan snu …”.  Trond Granlund er født i Oslo, men har bodd nesten hele livet i Lørenskog. 

SKI UTEN SNØ INGEN HOKUS POKUS HER
Wenche Myhre sang til VM i Holmenkollen i 1966: ”Vinter og sne – en skiløper suser av sted.” En liten kikk inn i fremtiden avslører at du slett ikke trenger vinter for å suse av sted. For den nye planlagte skihallen i Lørenskog skal gjøre det mulig å suse av sted midt på sommeren. 

Du ønsker at du hadde mye mer tid til lokale oppdagelser. Fortvil ikke; det får du når du flytter hit. Da blir det et panoramaliv på Lørenskogs tak. Snakk om å leve høyt på strå …

Motekommunen
Til toppen
Lørenskog har en meget spennende butikkmiks som til og med tilreisende fra Oslo og Lillestrøm setter pris på.

Lørenskog har en meget spennende butikkmiks som til og med tilreisende fra Oslo og Lillestrøm setter pris på. Foruten frittstående butikker for møbler, sykler, biler, byggevarer og planter, finner du to bugnende kjøpesentre med nesten 200 butikker. 

Metro
Metro ble etablert for snart 30 år siden. Senteret er blitt grundig renovert og bygget ut og har rundt 100 butikker, servicesteder og spisesteder som inviterer til kreativ shopping og mye moro. 1284 parkeringsplasser venter på kundene. 

Triaden Lørenskog Storsenter
I 1984 åpnet Triaden for skikkelig shopping i kommunen. Noen år etter tok Olav Thon over og alle piler for senteret har bare pekt oppover. Rundt 80 butikker, vinmonopol, service- og spisesteder og 2000 parkeringsplasser gjør Triaden til et attraktivt senter for alle med sans for moderne shopping. 

I tillegg har kommunen en rekke spisesteder for små og store munner. Her er det bare å stille sulten …

Lørenskog - motekommunen
Kultur- og idrettskommunen
Til toppen
En aktiv kulturkommune har selvfølgelig et flott kulturhus, bibliotek, en moderne kino og mange publikummere.

Lørenskog er en idrettskommune av rang. Mange gjeve priser er blitt høstet av områdets dyktige utøvere. Her finner du verdensmestere, olympiske mestere, norgesmestere og lokale mestere, samt Lørenskog Ishockeyklubbs eliteserielag som er et av landets beste.

Lørenskog er også kultur- musikkommune som har gitt lyd fra seg langt utover landets grenser. Kanskje ikke så rart når vi får høre at kommunen har over hundre medarbeidere som arbeider for at alle som bor her skal få et tilbud som stimulerer raske føtter, ivrige armer, nikkende hoder og lyttende ører. 

Blant villgjess, rådyr og en og flere birdies, ligger Østmork og Vestmork, Losby Golfklubbs to baner. Er ski eller sykkel noe du føler deg mer komfortabel med, har Østmarka milevis med løyper og stier. 

En aktiv kulturkommune har selvfølgelig et flott kulturhus, bibliotek, en moderne kino og mange publikummere. Er svømming din aktivitet, står Kjenn Folkebad med 25 våte meter klar. Lørenskog grenser til Oslo, men har beholdt hele sin kulturelle sjel. 

Lørenskog, kultur- og idrettskommunen
Barnekommunen
Til toppen
Som James Brown synger: ”Don’t Be A Dropout”. Alt er lagt til rette for læring i Lørenskog.

Barna har det godt i Lørenskog. Hele 17 barnehager står klar med tegneblokker, tegnestifter, sanger, eventyr, klatrestativer og sandkasser. Alt ligger til rette for at de små skal bli ”gangs mennesker”. 

Barnehagene i skolen er små veksthus som trives med sine små, nysgjerrige, ustoppelige, ofte tannløse genier som skal være med på å forme vår felles framtid. Den ballasten de får i dag er avgjørende for avgjørelsene de skal ta i årene som kommer. 

Den nye vinterhallen som planlegges i gangavstand fra Haneborgåsen Panorama vil virke som en magnet på barn fra hele Østlandet. Selv om sola skinner 25 varme ute, kan stabbende små føtter lære seg de første stavtakene på hvitt underlag her. 

Når tiden er moden for å lære bokstavens hemmelighet og sannheten bak 2+2, har kommunen sju kommunale barneskoler og fire kommunale ungdomsskoler. I tillegg finner du også en kristen friskole her og en Rudolf Steinerskole. 

Her ligger også Lørenskog Musikk- og kulturskole, APO-skolen og Lørenskog Voksenopplæring. Og to videregående skoler: Lørenskog videregående skole og Mailand videregående. 

Skole er viktig. Som James Brown synger: ”Don’t Be A Dropout”. Alt er lagt til rette for læring i Lørenskog. De unge har store muligheter for å lykkes her. 

Lørenskog - barnekommunen
Bildegalleri
Til toppen
Losby Golf
Kulturhuset og Metro kjøpesenter
Universitetssykehuset i Akershus
Shoppingmuligheter
Lørenskog kirke
Lørenskog - barnekommunen

Losby Golf

Kultur og shopping vegg-i-vegg

Universitetssykehuset i Akershus - også kalt Ahus, er kommunens største arbeidsgiver, med over 3000 ansatte.

Det skal ikke stå på utvalget. Moteklær, kafeer, matvarer og sportsutstyr ligger for dine føtter.

Lørenskog kirke ble bygget i sten på 1100-tallet.

Barna har det godt i Lørenskog.